Maraş 18 Ceviz Fidanı

Maraş 18 Ceviz Fidanı

Maraş 18 Cevizi

Verim ve kalite kriterleriyle pek çok yerli ve yabancı cevizlerden daha fazla üstün özellikleri bulunan Maraş 18 cevizi, ülkemizdeki ceviz yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir. Maraş 18, uygun yetiştirme şartları sağlandığı zaman, yüksek verimlilik sunan cevizler arasında yer alır. 2009 senesinde tescil edilen bu ceviz türü, o günden bu yana ceviz yetiştiriciliğine adeta yeni bir soluk getirmiştir. Orijini Kahramanmaraş’tır. Seleksiyon yolu ile ıslah edilen bir türdür. Başta iç rengi ve iç oranı olmak üzere, yüksek kaliteli özellikler barındırır. Bununla birlikte Maraş 18 cevizi, iç kurduna karşı da dirençli bir yapıya sahiptir. Ceviz üretiminde meyvenin bütün veya en çok iki parça halinde çıkması aranan özelliklerdendir. Maraş 18 cevizi bu yönden de beklentilere cevap verir.

Maraş 18 Cevizi Kaç Rakımda Yetişir?

Genellikle 1700 metrenin üzerindeki rakımlarda kolaylıkla yetişir. Yayla ve geçit gibi alanlar Maraş 18’in gelişimi için uygun alanlardır. Doğal ve yüksek rakımlı yerlerde yetiştirilen Maraş 18, yüksek lezzet ve kalite özellikleri sunar.

Maraş 18 Cevizi Tozlayıcısı

Maraş 18 cevizinin erkek çiçekleri tozlanmaya ihtiyaç duyar. Tozlayıcı işlemlerinin yeterli düzeyde yapılması, Maraş 18 ceviz fidanının daha iyi gelişim göstermesini sağlar. Bu ceviz türünün tozlayıcıları doğru seçilmelidir. Maraş 18 cevizi için uygun tozlayıcıların Sütyemez ve Bilecik ceviz fidanları olduğunu söyleyebiliriz.

Maraş 18 Cevizi Verimi

Maraş 18 cevizinin kaliteli oluşu, her geçen gün bu ceviz türüne olan talebi artırır. Eylül ayının 15’ine kadar hasadı yapılan Maraş 18, sofralık ve taze tüketim için uygundur. İnce kabuğu ve beyaz içi ile öne çıkar. Ayrıca iç kısmı, kabuk bölümünden rahatça ayrılır. Maraş 18 cevizinin iç kurduna ve çeşitli ceviz rahatsızlıklarına karşı dirençli olduğu bilinir. İç oranı yüzde 55’tir. Kaliteli ve lezzetli oluşunun yanında iri bir cevizdir. Meyvesinin ağırlığı yaklaşık olarak 12-13 gramdır.

Maraş 18 Cevizi Dikim Aralığı

Maraş 18 cevizi doğru şekilde dikilmelidir. Ek olarak budama, gübreleme ve sulama işlemlerinin yeterince yapılması önem arz eder. Maraş 18 cevizini 7x3,5 ya da 8x4 şeklinde dikebilirsiniz.