Chandler Cevizi Nedir ?
ABD’ye özgü olan Chandler cevizi, 1979 senesinde California Üniversitesi tarafından geliştirildi. Chandler cevizi yetiştiriciliği, son yıllarda ülkemizde de arttı. Bu ceviz türü, bodur şekilde gelişim gösterir. Bu nedenle bodur ceviz olarak da bilinir. Ayrıca, salkım biçimindeki formuyla yüksek verim sunar. Bundan dolayı salkım ceviz olarak da isim alabilir. Chandler cevizi, sertifikası bulunan aşılı bir ceviz türüdür.
Chandler Cevizi Kaç Rakımda Yetişir?
İnce kabuğu, pürüzsüz olması ve beyaz içi sayesinde Chandler cevizi, tercih edilebilirlik oranı yüksek olan bir cevizdir. Chandler ağacı genellikle orta büyüklüktedir ve yarı dik olarak konumlanır. Global olarak popülerlik kazandığından dolayı, yüksek talep gören çeşitlerden biridir. Diğer ceviz türleri ile karşılaştırıldığı zaman, dayanıklılığı oldukça yüksektir. Chandler cevizinin 1000 m rakımdan aşağı olan yerlere dikilmesi tavsiye edilir.
Chandler Cevizi Tozlayıcısı
Chandler cevizinin tozlanmaya ihtiyacı vardır. En uygun tozlayıcılarınFranquette ve Fernette olduğu söylenebilir. Pürüzsüz meyvesi ve oval yapısı ile Chandler cevizi, yan dallarda genellikle 3-4 meyve verir. Ayrıca, meyve ağırlığıortalama olarak 13 gramdır. İç ağırlığı ise 7 gram civarındadır. Chandler cevizinin iç randımanı yüzde 50, yan dalların meyve verme yüzdesi ise 70-90’dır. Chandler cevizi Eylül ayında olgunlaşır ve bu dönemlerde hasadı yapılır.
Chandler Cevizi Verimi
Bakımı iyi şekilde yapılan bir Chandler ağacı, 5 yaşına geldiği zaman yaklaşık olarak 15-20 kg meyve verebilir. Son senelerde gerek profesyonel tarımda gerekse bireysel üreticiler açısından önemli bir yere sahip olan Chandler cevizi, ciddi meyve verimi sunar. Kendini ispatlamış, üreticilerin hedeflerini ve beklentilerini karşılayabilen Chandler, emekleri boşa çıkarmaz. Bu konuda en önemli ayrıntı, doğru dikim yöntemleri, doğru toprak yapısı ve bakımdır.
Chandler Cevizi Dikim Aralığı
Chandler cevizinin yan dal verimi yüksek olduğu için koridor tipi dikim tekniği idealdir. Buna göre dikim işleminde 4x8, 5x7, 6x8 aralığı uygulanabilir. 5 metreye 7 metre şeklinde dikildiği zaman Chandler cevizinin her 10 dönümde 295 ceviz ağacı verdiği bilinir. 4 metreye 8 metre şeklinde dikilirse her 10 dönümde 320 ağaç verebilir.