Pikan Cevizi Nedir ?
Pikan cevizi,ince kabuklu ve sert bir meyvedir.meyve kabuğu çok ince olduğu için elle kolayca kırılabilir.Pikan Cevizini diğer Ceviz türlerinden ayıran en önemli özelliği iç randımanının yüksek olmasıdır.Ayrıca Pikan Cevizi kuruyemiş olarak tüketilmesinin yanı sıra Turta,Kek,Pasta,ininReçel ve Dondurma yapımında da kullanılmaktadır.Pikan Cevizinin yağı eczacılıkta ,yeşil kabuğu ve kabuğunun suyu ilaç yapımında kullanılmaktadır.Pikan Cevizi çok yağlı bir kuruyemiştir ve yaklaşık % 73 yağ içerir .Pikan Cevizinin içerdiği yağ Doymamış yağ asitlerinden oluştuğu için sağlığa herhangi bir zararı yoktur.Ayrıca Pikan Cevizi uzun raf ömrüne sahip bir meyvedir.1 yıl önce hasat edilen Pikan Cevizini lezzetini kaybetmeden rahatlıkla tüketebilirsiniz. Pikan Cevizinin her ne kadar farklı türleri olsada lezzet açısından aralarında çok fazla fark yoktur.
Pikan Cevizi nin kökeni kuzey Amerika olup , yaygın olduğu bölgeler Mississippi ve Missouri havzasıdır.Yıllar geçtikçe çeşitliliği artan Pikan Cevizine ilişkin Amerika Georgia Üniversitesi, 500 çeşidin üzerinde Pikan cevizi olduğunu, fakat hepsinin tescil kazanmaya uygun olmadığını açıklamıştır. Amerika Georgia Üniversitesinin tescillediği 49 farklı Pikan Cevizi türünün ülkemizde sadece 4 çeşidi yetiştirilmektedir.Bunlar Western,Choctaw,Wichita ve Mahan cinsleridir.
Ülkemizde üretilen Pikan Ceviz türleri 800 rakıma kadar,denize kıyısı olan sahil bölgelerinde yetiştirilmeye uygundur.Bunun yanı sıra soğuk iklim Pikan Cevizi türleride vardır.Uzun yıllardır yapmış olduğumuz ıslah çalışmaları sonucunda soğuğa dayanıklı 3 çeşit Pikan Cevizinden de verim alınabilmektedir.İklim isteklerini inceleyecek olursak, sıcak iklim Pikan Ceviz türleri (Southern Pecans), soğuğa dayanıklı Pikan Cevizi türleri (Northern Pecans) ve Kuzey Pikanları olarak 3 farklı kategoriye ayırabiliriz.

Pikan Cevizi Kaç Rakımda Yetişir?
Pikan Cevizinin en yaygın türleri sahil kesimlerinde 800 metre rakımı aşmayan yerlerde yetiştirilmeye uygundur. Bunun yanı sıra Pikan cevizinin soğuk iklimlere dayanıklı olan kuzey Pikan Cevizleri ve soğuk iklim Pikan Cevizi türleri de vardır. 800 metreye kadar önerdiğimiz sıcak iklim pikanları (Western,Choctaw,Wichita ve Mahan ), ilk baharda şiddetli don olaylarınının (geç bahar donları) olmadığı her bölgede yetiştirmek için uygundur. Genel olarak sıcak iklim pikanları meyve kalitesinin iyi olabilmesi için 26.7 derecenin üzerinde ortalama bir sıcaklık ister.

---------------------------------------------
Pikan Cevizi Tozlayıcısı
Pikan Cevizinde dişi ve erkek çiçekler farklı dönemlerde olgunlaşır. Tozlanma işlemi rüzgar yardımıyla olur. Pikan Cevizinde kendine tozlanma durumu pratikte pek yoktur. Sadece Harper ve Melrose cinsleri kendi kendini tozlayabilir. Diğer Pikan Cevizi çeşitlerinde tozlayıcıya ihtiyaç duyulur. Pikan Cevizi ticari bahçe kurulumu yaparken 3-4 farklı çeşidin karışımıyla yapılmalıdır.Tek cins ile Pikan Cevizi bahçesi kurmak meyve kalitesi, tozlanma ve verim açısından yeterli olmayacaktır.Pikan Cevizi Bahçe kurulumu yaparken internetten edindiğiniz bilgiler doğrultusunda bahçe kurmanızı tavsiye etmiyoruz. Pikan Cevizi başlı başına uzmanlık ve tecrübe isteyen bir türdür.Hangi cinsin hangi cinsle tozlayacağı , hangi bölgelere hangi cinslerin uygun olacağı konusunda profesyonel destek ve birçok referans gösterilmelidir.Bu sayede maddi ve manevi anlamda kayıplarınız olmamış olur .Özellikle yıl kaybı,zaman kaybı yapmamanız sizin en büyük kazancınız olacaktır.

Pikan Cevizi Bakımı ve Budaması
Pikan Cevizinin bilinen çok fazla bir hastalığı olmadığından, bakımı kolay ve zahmetsizdir. İç kurdu, afitler ve kara leke hastalıkları bulunmaz. Bazı yörelerde sarı yaprak biti ve nemli alanlarda ise yapraklarda basra olur. Derin kökleri bulunan ağaç, verimli ve iyi havalandırılmış, iyi dreneje edilmiş kumlu toprağa ihtiyaç duyar.Pikan Cevizinin özellikle sevdiği topraklar bol alüvyon toprak ve humuslu topraklardır. Pikan cevizi için ph aralığı 5,6 ile 6,4 arasında olmalıdır. Topraklar asidik ise dolomitik kalker uygulamasıyla ıslah edilmelidir. Aşınmış tepelere veya dip arazilere dikim yapmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü bu tarz alanlar hava sirkülasyonuna izin vermez. Pikan Cevizi ağacı çok fazla budanmaya ihtiyacı yoktur .Fakat unutmayalım ki ağaçların budaması daima ağacın güçlenmesi ve verimi açısında önemlidir.Bunun yanı sıra Pikan Cevizinin 20 yaşından sonra verimi geride döneceğinden( azalacağından) büyük ana dalların 20 yaşından sonra kesilmesi gerekir .Bu budama işlemine gençleştirme budaması adını veriyoruz.Gençleştirme budamasından sonra 1-2 yıl verim alamazsınız.Bu durum her ne kadar bir kayıp gibi görünsede ilerleyen yıllarda ağacı yenilediğimiz için verim artacaktır ve bu kaybı zaten karşılamış olacağız. Gençleştirme budaması dışında yapılan budamalarda ana ve yan dalların kesilmemesi önemlidir.

Pikan Cevizi Verimi
Pikan cevizinin verimi yaklaşık olarak 40-80 kg arasındadır. Her cins Pikan Cevizi aynı verimi vermez. Pikan Ceviz fidanının dikildiği arazinin toprak yapısı ve bakım işlemleri, verim açısından büyük önem taşır. Verim yaşı ortalama 4-6’dır. Fakat 4 yaşında verim çok nadir görülür. Hasat dönemi, çoğunlukla Kasım ayının ilk haftasında başlar. Bunun yanı sıra erkenci olan cinslerde daha önce hasat yapılabilir. Pikan Cevizinde her yıl sürekli olarak verim alınması mümkündür ve genelinde periyodisite yoktur. Sadece birkaç cinste periyodisite (bir yıl verimli olup, diğer yıl verimin olmaması veya az olması) görülebilir. Örnek Cins : MAHAN
Pikan Ceviz ağacı organik olarakta aynı oranda ve kalitede meyve verebilmektedir.Ağaçlarımıza kullanmış olduğumuz DAP – MAP – AMONYUM SÜLFAT (şeker gübre) –HÜMİK ASİD vb. gibi gübrelerin yanı sıra daha sağlıklı ağaçlara sahip olmak isterseniz arazi toprağını yanmış hayvan gübresiyle de güçlendirebilirsiniz.

Pikan Cevizi Hasadı
Pikan Cevizi bölgesine ve çeşidine bağlı olarak Ekim ayı ile Aralık ayı arasında olgunlaşır.Pikan Cevizinin yaklaşık %80 i olgunlaştığında yeşil kabuğu (dış kabuğu) çatlamaya başlar.Meyveleri dış kabuğu çatlamaya başladıktan sonra toplanmaya uygundur. %80 olgunluğa ulaşmış olan Pikan Cevizini bir örtü üzerinde güneşte kurutabilirsiniz.Aksi halde topladığınız meyvelerin içi tam olgunlaşmamış ve beyaz renkte olacaktır.Tam olgunlaşmayan meyve zamanla iç oranını ve lezzetini kaybeder.Dilerseniz meyveleri daha uzun süre ağacında bırakarak %100 olgunluğa ulaşmasını sağlayabilirsiniz.Hava,rüzgar ve güneş yardımıyla ağacında da kuruyabilir ve yemeye hazır haldedir.
Pikan cevizi hasadında herhangi bir toplayıcı makineye vb. araca ihtiyaç yoktur. Meyve ağacındayken dış kabuğunu açar ve meyveyi arka kısmında sadece bir lif tutar. Yani dökülmeye hazırdır. Böylelikle sopalar yardımıyla vurarak toplama yapılabilir. Ayrıca, fırtınalı ve rüzgarlı havalarda kendiliğinden yere dökülebilir. Bu sadece Pikan Cevizi hasadında büyük bir kolaylık söz konusudur.

Pikan Cevizi Dikim Aralığı
Pikan Cevizi dikim aralığı ideal olarak 7x7 metre ve 8x8 metredir.Yaklaşık 42 yaşındaki bahçelerimizin araları 7x7 metredir.Pikan Cevizi bahçesi kurmak isteyen veya yetiştiriciliğini yapmak isteyen pikan severlere bu bahçelerimizi referans olarak gösterebiliriz.

--------------------------------------------