Pikan Cevizi Fidanı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?
Pikan Ceviz fidanı yaprak döken bir bitkidir.İklime göre değişmekle birlikte mart ayının ilk haftasından nisan ayının son haftasına kadar yapraklanma ( uyanma ) dönemidir .Uyanmış olan Pikan Ceviz fidanları en hızlı gelişimi uyandıktan sonraki ilk 2 ay içindedir.Daha sonraki aylarda ise Pikan Ceviz fidanındaki gelişim giderek azalır .Özellikle sıcak iklime sahip bölgelerde Haziran,Temmuz ve Agustos aylarında fidanların strese girmesi büyümenin azalmasınıda oldukça etkilemektedir .Gözlemlerimize dayanarak bazı Pikan Cevizi bahçelerinde kapama ve gölgeleme yaptıklarına şahit olduk .Bu durum fidanlarınızın gelişimini yavaşlatan farklı bir etkendir.Unutmayalım ki hangi tür Ceviz Bahçesi kurarsak kuralım fidanlarımızı güneşten mahrum etmeyelim.Gölgeleme yöntemi fidanlarınız ve ağaçlarınız için sağlıklı değildir. .Pikan Ceviz fidanları en sıcak ve kurak iklimlerde dahi sulaması düzenli yapıldığı sürece kurumaz. Pikan Cevizi Sulaması mühendislerimizin size önerdiği periyotlarda yapılmalıdır.
Pikan Ceviz Ağacı ,dik ve yayvan büyüme gösterir.Uzun boya sahip olan Pikan Ceviz Ağacı bodur değildir ve ağaca bodurlaştırma çalışma yapılırsa ticari anlamda verim alınamaz. Güçlü ve kalın kazık kök yapısına sahip olan Pikan Cevizinin kökleri ortalama 3 metre derinliğe inebilir.
- Açık Kök Pikan Ceviz Fidanı : Açık kök ceviz fidanları kış aylarında , fidanlar yapraklarını döküp uykuya geçtiği zaman büyüdüğü topraktan çıkarılıp ceviz bahçesi kurulumu için hazırlanmış yerlere dikilmesidir. Bir çok Ceviz türünde açık kök fidanlar tercih edilebilir.Ancak baskın kazık köke sahip olan Pikan Ceviz Fidanlarında açık köklü (topraktan sökme) dikim önerilmez.Pikan Cevizinin kazık kökleri fidan henüz 1 yaşıkdayken bile çok derine indiği için fidanın kökünün kesilerek çıkarılması gerekir.Pikan Cevizi saçak kök yapısı çok zayıf olduğundan dolayı kazık kökün kesilmesi fidanın dikildiği toprağa adapte olmasını ve gelişimini olumsuz etkiler.Açık kök Pikan Ceviz fidanlarında tutma olasılığıda oldukça düşüktür.Bu yüzden Taşpınar Pikan olarak açık kök Pikan Ceviz Fidanı üretimini 2014 yılında durdurduk .2014 yılından önce üretimini yaptığımız 3 yaşındaki açık kök Pikan Ceviz fidanlarına ayit fotoğrafı inceleyebilirsiniz.

- Tüplü Pikan Ceviz Fidanı : Tüplü ceviz fidanları yılın her mevsimi 12 ay dikime uygun olan saksılı fidanlardır. Tüplü fidan tercih ederken fidanların kuru olmamasına özen gösterilmelidir. Pikan Ceviz fidanı gövde yapısı gereği çok esnektir. Kolay kolay kırılmayan Pikan Ceviz fidanını adeta bir kablo gibi bükebilirsiniz . Bu sayede fidanın sağlıklı olup olmadığınıda test etmiş olursunuz. Pikan Ceviz fidanı bahçe kurulumunda tüplü fidanları tercih etmemizin en önemli sebeblerinden bir tanesi saçak kök bakımından zayıf olan fidanların köklerine zarar vermeden dikim yapılmasıdır.Elbetteki her fidan dikimi yapılırken kök düzeltmesi yapmak fidan kök sürgünü açısından sağlıklı olacaktır. Tüplü Pikan Ceviz fidanlarında yaklaşık 5 cm lik bir kök düzeltmesi hem fidanın sağlığı açısında yeterlidir hemde fidanın kazık köküne zarar vermemiş olursunuz. Tüplü Pikan Ceviz fidanının en büyük artısı toprak adaptasyonu % 100 dür . Yani dikimde çok büyük hatalar yapmadığınız sürece hemen hemen her fidanınız tutacaktır. Tüplü Pikan Ceviz fidanlarında önerdiğimiz boy 50 cm ile 100 cm arasında olmalıdır. Daha büyük fidanların kökü kalın olacağından tüpte dahi olsa tutması ve adapte olması zor olacaktır. Eğer fidanlarınızı dikeceğiniz araziniz henüz hazır değilde ve fidanlarınız bahçenizde beklemedeyse tüplü Pikan Ceviz fidanlarınızı yaz aylarında her 2 günde bir sulamalısınız.Çünkü tüpteki fidanlar suyunu hızla kaybeder. Sulama yapılmazsa fidanlarınız kuruyabilir. Dikimden sonra 10-12 günde bir sulama yapabilirsiniz. Tüplü Pikan Ceviz fidanına ayit fotoğrafı inceleyebilirsiniz.
